Friday, April 16, 2010

BAHAGIAN LAUK PAUK 1- PAJERI NANAS

BAHAN-BAHAN

1 biji nenas
1 biji kelapa (jadikan santan)
1/2 biji kelapa ( dijadikan kerisik - 1 paket kerisik- jika malas nak buat )
1 paket rempah kari ikan
1 gengam udang kering- basuh bersih dan tumbuk halus
2 ulas bawang merah(kecil) } dimayang halus
2 ulas bawang putih } dimayang halus
1 inci halia } dimayang halus
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
1 cawan minyak masak
2 sudu makan pes asam jawa
1/2 cawan gula / air gula merah (gula melaka)
garam serta serbuk perasa



CARA MEMASAK

A- Nanas dikupas buang kulit dan mata2nya

B- Panaskan minyak tumis kesemua bahan hirisan dan bunga lawang, bunga cengkih, palaga dan kulit kayu manis.

C- Setelah kuning dan naik bau masukkan serbuk rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air dan udang kering . Biar bahan tadi garing sikit gareng sikit dan masukkan santan yang telah dicampur dengan pes asam jawa .
D- Masukkan nanas dan gula serta garam dan perasa mengikut selera sendiri

E- Masaklah hingga nanas tadi masak dan akhir sekali masukkan kerisik.
F- Biar mendidih lebih kurang 5 minit angkat.

No comments:

Post a Comment