BAHAN :( untuk Nasi)
1 kg. beras basmati
1 kg. daging
1/2 tin susu cair (dicampur dgn. 1biji air limau nipis jadikan tairu)
1 1/2 sudu makan rempah nasi daging ( boleh didapati dari Tok Mama)
3 helai daun pandan
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
sedikit garam - ikut rasa
CARA MEMASAK (nasi)
1. semua bawang dan halia dimayang halus campur dengan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan kulit kayu manis.
2. panaskan minyak sapi sebanyak 4 sudu makan dan tumis bahan tadi.
3. setelah naik bau masukkan rempah nasi daging yang telah dibancuh dengan tairu tadi.
4.masukkan daging yg telah dipotong kecil2.
5.tuang air mengikut sukatan beras 1kg sama dengan 3pot beras
6.rebus daging sampai empok dan masukkan beras dan daun pandan.
7. tutup periuk dan masak sehingga air nasi kering , sentiasa kacau nasi agar tidak melekat.
8.setelah nasi masak kacau dan masukkan sedikit daun pudina agar beraroma.
BAHAN:( Air Asam)
2 biji bawang besar
2 biji tomato
20 biji cili padi
3sudu makan asam jawa adabi
2 sudu makan gula
1/2 cawan kicap pekat
garam secukup rasa
2 sudu makan kerisik
CARA(Bancuh air asam)
1. mesin cili padi bersama dengan kicap hinggga halus
2. asam jawa dibancuh dgn 1/2 cawan air suam
3. bawang besar dan tomato dipotong dadu
4. setelah siap campur kesemua bahan dan kacau
Nasi daging lebih enak dimakan dgn dalca dan ayam masak cili.
Mak,
ReplyDeletetak faham yg no 5 tu: 1kg beras = 3 pot beras?
sukata air mcmana? tang ni yg selalu fail :-)
mak, nak resepi dalca please..