Wednesday, April 14, 2010

Asalammualaikum Mummy Rasa..............

mummy nak berkongsi ilmu dengan anak2 kalian. Jika mahu mencuba atau mengikuti nasihat mummy cuba2lah.

petua dapur

1../ Cara2 nak memilih ikan ketika dipasar

a) buka insangnya terlebih dahulu lihat apa warna insang tersebut jika.....
warnanya merah kehitaman jangan ambil
warnanya merah pucat pun jangan ambil-------------ini menunjukkan ikan2 tersebut
udah lama kena frozen dan ada bahan pengawet
b) tekan badan ikan debgan jari telunjuk jika ---------
ianya meninggalkan bekas jari (lekuk) jangan ambil-----------ini menunjukkan isi ikan
itu dah medak tak elok
c) lihat pula pada matanya
jika ia memakai kontek lens ( warna merah la)--------
ini menandakan ikan tu dah lama kena beku jangan ambil

2../ Cara2 nak memilih udang ketika dipasar

a) Lihat posture badan udang tu dulu juika-----
bengkok atau berkudis jangan ambil -------ini menunjuk kan udang tersebut telah
tercemar
b) Lihat pula pada warna kulit udang tersebut jika-----------warna kuning atau merah atau coklat jangan ambil ----------------ini menunjukkan udang itu sudah lama

2 comments:

  1. rasanya cida kena belajar dengan mak la :( bole mak? ajar nak pilih sayur, ikan, ayam... than ajar siang sayur, ikan, ayam... sob sob... mak ajar cida masak jugak eh eh eh

    ReplyDelete
  2. Mummy said
    Boleh jika cida ikhlas nak belajar begitu jua pada menantu2 yg lain jika ikhlas nak belajar mak nak buka kelas la boleh gitu kihkihkih....

    ReplyDelete